Bisericile noastre cu tot mai putini crestini

*6 motive pentru care tot mai puțini români frecventează Biserica*

Românii nu mai merg la Biserică așa cum o făceau în urmă cu 15-20 ani. Sondajele de astăzi ne arată că numărul celor neafiliați religios este în continuă creștere, iar încrederea în Biserică a scăzut în ultimii 10 ani de la 85-90% la puțin peste 60%.

Deși mulți români au încă un atașament emoțional față de Biserică, sunt tot mai puțini aceia pe care i-am putea numi „credincioși practicanți”. Care sunt câteva din motivele pentru care tot mai puțini români frecventează Biserica?

church

  1. Secularizarea societății

Scăderea numărului de credincioși care merg la biserică este un trend ce a început în Europa de vest, a continuat în America și acum se poate observa și la noi. Pe măsură ce societatea se modernizează, pe măsură ce traiul de viață se îmbunătățește, religia își pierde tot mai mult rolul odată dominant. Ceea ce s-a observat în alte părți este tot mai evident și la noi: atunci când omul o duce bine el simte că nu mai are nevoie de religie, Dumnezeu sau Biserică.

În loc să meargă la biserică, românul caută să facă în week-end activități care îl împlinesc mai mult. E mai convenabil să stea acasă, în fața calculatorului sau televizorului. Sau să iasă cu prietenii la un picnic. Chiar dacă numărul de credincioși ar rămâne același, prezența la Biserică ar scădea, deoarece tot mai mulți oameni aleg să urmărească slujbele online sau la televizor.

  1. Biserica s-a reformat destul de puțin

Astăzi există un declin al încrederii în instituții. Biserica nu face excepție, având o imagine tot mai proastă. Tinerii își găsesc cu greu locul într-un context în care domină tradițiile rigide, lipsa de reformă sau irelevanța. Da, la biserică încă mai vin destui bătrâni, dar generația născută după Revoluție este mai greu de cucerit, ea având o altă mentalitate- nici nu se simte vinovată dacă nu frecventează Biserica.

Unul din factorii care afectează negativ imaginea Bisericii este implicarea socială redusă. Biserica din România a pus și pune accentul pe latura spirituală, dar există o reticență față de slujirea comunității prin acte sociale. Imaginați-vă cum s-ar schimba percepția despre biserica voastră dacă ați oferi constant mese pentru cei săraci, adăpost pentru copii străzii, consiliere pentru cei cu nevoi emoționale sau meditații gratuite pentru copiii.

  1. Calitatea liderilor

Veștile despre liderii creștini care comit imoralități se răspândesc repede. Sunt unii care predică în mod ipocrit despre sărăcia lui Isus dar iubesc casele și mașinile scumpe. Sunt alții care urmăresc puterea, controlând tot ce se întâmplă în biserica lor și tratând fără har pe credincioși. Sunt încă alții care cad în păcate trupești. Existența unor astfel de cazuri îndepărtează chiar și pe cei care au un interes real pentru credință.

Pe lângă aspectele morale, găsim suficienți preoți sau pastori care nu au o viziune motivatoare și nici strategii relevante prin care biserica lor să își atingă obiectivele. De asemenea, multe din mesajele predicatorilor pe care îi auzim sunt expuneri generale de îndemnuri teoretice, fiind prea puţin relevante pentru viața de zi cu zi.

chu

  1. Experiențe negative în relațiile cu credincioșii

Oamenii sunt dezorientați pentru că se așteaptă să găsească în Biserică har, unitate, dragoste, răbdare, adevăr sau iertare, dar nu de puține ori ei întâlnesc judecată, mânie, invidie, lăcomie sau bârfă. Am cunoscut în ultimii ani mai mulți credincioși care și-au părăsit bisericile, fiind răniți din cauza unor experiențe negative.

Mulți din cei ce vin la biserică au o aşteptare să își facă prieteni şi să fie integrați în comunitatea locală. Din păcate însă, ei sunt trataţi adesea cu indiferență (credincioșii au deja „bisericuțele” lor). Sau sunt întâmpinați cu judecată (au păr prea lung, cercei sau inele, s-au așezat pe scaunul nepotrivit etc.). Lipsa de har a credincioșilor conduce la o reacție de genul “De ce să mai merg la Biserică? Pot să mă închin lui Dumnezeu și acasă!” (Poate ați urmărit clipul care a devenit viral pe net: De ce îl iubesc pe Isus dar urăsc religia.)  

  1. Declin al evanghelizării

În multe biserici evanghelice mari din țară, imediat după Revoluție aveau loc 4-5 botezuri pe an cu câte 40-50 candidați. Acum mai sunt doar 2-3 botezuri pe an, cu câte 10 candidați din care 6 sau 7 sunt copiii membrilor bisericii.

O cauză importantă a acestei situații este scăderea eforturilor evanghelistice. După cum spunea și Domnul Isus, puțini sunt lucrătorii interesați să se implice în ogorul Evangheliei.

După o creștere apreciabilă în anii ’90, în prezent numărul de evanghelici din România este în stagnare (chiar în scădere în unele grupuri). Conform unor statistici ale organizației OC International, singura confesiune care înregistrează creștere este cea penticostală, în special datorită convertirilor între țigani.

  1. Credincioșii frecventează mai rar Biserica

Pe hârtie, în biserica noastră sunt 1300 membri. Duminica la slujbă însă participă doar cam 800 dintre ei. În urmă cu câțiva ani s-a luat hotărârea să fie vizitați acei credincioși care frecventează foarte rar întâlnirile adunării. Rezultatul? Mulți dintre ei au spus că și-au pierdut interesul pentru lucrurile spirituale, întorcându-se la practicile lumești dinainte de pocăință.

Dar chiar și mulți credincioși dedicați nu mai reușesc să ajungă la toate întâlnirile adunării locale. Motive sunt mai multe: oboseală, serviciu, confort, boli, concedii, cost de transport, vizite în afara țării etc. Lipsa lor se simte. De exemplu, la o biserică cu 200 credincioși la care toți vin săptămânal, participarea medie este de 200. Dar dacă jumătate din aceștia lipsesc o duminică pe lună, atunci media lunară a participării este de 175 persoane.

Ce ai mai adăuga?

Am enumerat mai sus câteva motive din cauza cărora bisericile nu sunt atât de pline ca și în urmă cu 20 ani. Care e părerea ta? Mai există și alte motive?

Ce soluții există?

Dumnezeu, în suveranitatea Lui, ar putea să aducă o vreme de trezire peste poporul român. Ce am putea face însă noi? Să ne rugăm mai mult, să evanghelizăm pe cei pierduți, să dezvoltăm programe de ucenicie în Biserică, să trăim în dependență de puterea Duhului Sfânt, să arătăm preocupare reală față de nevoile societății, să fim smeriți, relevanți și plini de dragoste în relațiile dintre noi etc. Ușor de zis, greu de făcut!

article-2332998-1A0E4A04000005DC-872_634x402

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s